Is het aantrekkelijk om mijn ramen te vervangen?

Dubbel glas is de investering waard

Een woning verliest veel warmte via de ramen. Dit artikel gaat over dubbel glas, waarmee dat warmteverlies kan worden verkleind. Wat is dat voor soort glas? Welke varianten zijn er? Die vragen komen hier ter sprake. Ook gaan we in op de besparing. Dubbel glas wordt vaak aangeduid met thermopane, wat echter feitelijk een merknaam is. Deze merknaam is echter zo ingeburgerd dat we die ook hier zullen gebruiken.

Wat is thermopane?
Thermopane is samengesteld uit twee glasplaten. Die zijn zo met elkaar verbonden, dat er een luchtdichte ruimte tussen ontstaat. Die ruimte wordt een spouw genoemd en werkt als isolatie. Die spouw kan zijn gevuld met lucht of een gas. De lucht dient droog te zijn, om condensatie ervan te voorkomen. De meest voorkomende reden om thermopane te plaatsen, is warmte-isolatie. Het laat echter ook minder geluid door. Andere redenen zijn zonwering en veiligheid. Thermopane wordt gebruikt voor deuren, ramen en kozijnen van een pand.

Welke varianten zijn er?
Zoals we al noemden, kan thermopane gevuld zijn met lucht, maar ook met een gas. Die gassen isoleren beter dan lucht. Er wordt dan gesproken van HR+ glas. HR is een afkorting hoogrendement. Zonder de plus (HR) hebben we het over thermopane met een coating. Dat is een dun laagje metaal, dat stralingswarmte tegenhoudt. Het laagje is vrijwel niet te zien en laat zichtbaar licht grotendeels door. Behalve van de vulling en coating hangt de isolatiewaarde af van de spouwbreedte.


De isolatiewaarde wordt aangegeven met het aantal plussen achter HR. Zo bestaat er behalve HR ook HR+, HR++ en HR+++. Voor de volledigheid noemen we dit vacuümglas en het triple glas. Deze glassoorten isoleren nog beter dan HR glas.

Besparing
De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel en enkel glas is groot. Hoeveel je aan stookkosten uitgeeft, heeft ook te maken met het type woning. Is dat een tussen- of hoekwoning, een 2-onder-1-kap of een vrijstaand huis? Behalve dat de isolatie de energierekening verlaagt, draag je ook bij tot een verlaging van de CO2-uitstoot. Die uitstoot is van toepassing als je een cv-ketel hebt, waarin fossiele brandstoffen worden verbrand. Daarnaast gaat met de raamisolatie de waarde van je woning omhoog.
Zoals te verwachten is, zijn de stookkosten het laagst voor een tussenwoning en is tevens de besparing dan het kleinst. Aan de andere kant van het spectrum heeft een vrijstaande woning de hoogste stookkosten en is de besparing met HR++ daarom het grootst. Maar bij een vrijstaande woning is vanzelfsprekend ook de investering het grootst.